Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Αιμοδιψή Κουνούπια


Τα κουνούπια βρίσκουν ορισμένους ανθρώπους "ακαταμάχητους", ενώ η οσμή κάποιων άλλων πιο τυχερών ατόμων τα απωθεί, με αποτέλεσμα μερικοί να δέχονται ανελέητες επιθέσεις από τα μικροσκοπικά έντομα, την ίδια στιγμή που άλλοι κοιμούνται ήσυχα τα βράδια του καλοκαιριού.
Τα δύσοσμα χημικά που υπάρχουν στον ιδρώτα των τυχερών αυτών ανθρώπων, έχουν αναγνωρισθεί από τους ερευνητές οι οποίοι δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητά τους σαν φυσικά εντομοαπωθητικά. Όλοι μας παράγουμε ένα μείγμα από χημικές ουσίες με έντονη οσμή στον ιδρώτα μας. Κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα το γαλακτικό οξύ, προσελκύουν τα διάφορα κωνωποειδή.
Τα άτομα τα οποία δεν δέχονται επιθέσεις εντόμων επίσης παράγουν στον ιδρώτα τους χημικά με έντονη οσμή, που έχουν όμως την ιδιότητα να σκεπάζουν τη μυρωδιά των ελκυστικών προς τα έντομα χημικών ουσιών.


Η κάλυψη αυτή προσφέρει ένα αποτελεσματικό καμουφλάζ ενάντια στα κουνούπια όπως εξηγεί ο James Logan ο οποίος πραγματοποίησε την εν λόγω έρευνα σε συνεργασία με τον John Pickett στο Rothamsted Research στο Harpenden, καθώς και με κάποιους συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Μεγάλη Βρετανία.
Αυτές οι “σωτήριες” χημικές ουσίες προφανώς προκύπτουν φυσικά στον ιδρώτα όλων μας, αλλά κάποιοι άνθρωποι τις έχουν σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τους υπόλοιπους, υπογραμμίζει ο Logan.
Επιπλέον, τα ίδια “καλοκάγαθα” χημικά του ιδρώτα που απωθούν το τροπικό είδος κουνουπιού Aedes aegypti (το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για την εξάπλωση του κίτρινου πυρετού κατά μήκος της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής) φαίνεται να “αηδιάζουν” τις επίσης πολύ ενοχλητικές σκνίπες που με τα επίμονα και επώδυνα τσιμπήματά τους τρομοκρατούν τη Δυτική ακτή της Σκωτίας.

Συλλέκτες ιδρώτα


Ο Logan κατασκεύασε έναν θάλαμο σε σχήμα Y και διοχέτευσε την οσμή διαφορετικών ανθρώπων μέσα στους δύο βραχίονές του. Στη συνέχεια ζήτησε από δύο εθελοντές να τοποθετήσουν τα χέρια τους στα δύο ανοικτά άκρα του σωλήνα. Τα αιμοδιψή έντομα πέταξαν από το λεπτό άκρο του σωλήνα σε σχήμα Y προς τα δύο παρακλάδια διαλέγοντας το ανθρώπινο χέρι το οποίο προτιμούσαν.
Στη συνέχεια ο Logan ανέλυσε την οσμή σώματος των εθελοντών που διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν αγαπητοί στα κουνούπια, σφραγίζοντας τα σώματά τους σε ένα ειδικό κάλυμμα-σάκκο που έδενε κάτω από το πηγούνι.
Το επόμενο βήμα ήταν να περισυλλέξει και να αποστάξει τον ιδρώτα που ανέβλυσε από τους πόρους του σώματος των υποκειμένων.
Τα πιο ισχυρά απωθητικά χημικά απομονώθηκαν συνδέοντας μικροσκοπικά ηλεκτρόδια στις κεραίες των θηλυκών κουνουπιών και ελέγχοντας τις αντιδράσεις τους στα συγκεκριμένα συστατικά.
Ο Logan δεν πρόκειται να αποκαλύψει τις ονομασίες των συγκεκριμένων χημικών ουσιών μέχρι αυτές να κατοχυρωθούν νομικά. Το μόνο στοιχείο που είναι διατεθειμένος να μοιραστεί μαζί μας προς το παρόν, είναι πως παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες οσμές συνήθως είναι μη ανιχνεύσιμες από τον άνθρωπο, σε συμπυκνωμένη μορφή αναδίδουν ένα ελαφρά φρουτώδες άρωμα.

Προσθετικά τροφών


Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη, τονίζει ο Logan, γιατί αφορά εντελώς φυσικά χημικά συστατικά που έχουν τέτοια αποτελεσματικότητα που μπορεί να συγκριθεί επάξια με αυτή των πιο ισχυρών χημικών εντομοαπωθητικών όπως το DEET το οποίο θεωρείται το καλύτερο διαθέσιμο εντομοαπωθητικό αυτή τη στιγμή. Το DEET όμως έχει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως το ότι λιώνει τα πλαστικά.
Ένα ακόμη βασικό χημικό συστατικό που αναγνωρίστηκε από τον Logan ως απωθητικό, είναι ένα φυσικό πρόσθετο τροφίμων το οποίο είναι αποδεδειγμένα ασφαλές. Επειδή έχει φυτική προέλευση είναι πολύ πιθανόν κάποτε να μπει σε μαζική παραγωγή με πολύ μικρό οικονομικό κόστος.
Το απωθητικό αυτό δοκιμάστηκε πρόσφατα σε 16 εθελοντές στην Αφρική. Παράλληλα οι ερευνητές δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητά του ενάντια σε άλλα “δηκτικά έντομα” όπως είναι το είδος κουνουπιού που μεταδίδει την ελονοσία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ίσως δώσουν λύση στο πρόβλημα της μετάδοσης σοβαρών μολυσματικών ασθενειών από τσιμπήματα εντόμων, με τη χρήση αποκλειστικά φυσικών χημικών ουσιών.
 http://news.pathfinder.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου