Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Κόσσος

Κόσσος
Όνομα εντόμου:Cossus Cossus L.
Φάσμα προσβαλλομένων:
Ελαιόδεντρο, μηλιά, αχλαδιά, κερασιά, δαμασκηνιά, κυδωνιά, βερικοκιά, ροδακινιά, καστανιά, αμπέλι, φτελιά, δρυς, λευκα
 και lime.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Το
Cossus cossus είναι παλεαρκτικό έντομο, συνηθέστατο στην Ευρώπη, Β.Αφρική, Ιορδανία, Ιράκ και Λίβανο. Η σημασία του έγκειται στο ότι η κάμπια διεισδύει στα χαμηλότερα μέρη του δέντρου, σε κλαδιά και κορμό, προκαλώντας τη νέκρωσή τους. Συνήθως υπάρχουν αρκετές κάμπιες στον ίδιο κορμό. 

 Συμπτώματα: Μαρασμός κλαδιών. Στο εξωτερικό μέρος του κορμού διακρίνεται μάζα σκόνης (σαν ροκανίδι).
Περιγραφή εντόμου:
Ο βίος του εντόμου διεξάγεται σε τέσσερις φάσεις, αυγό, κάμπια , χρυσαλλίδα και ενήλικο έντομο. Το αυγό είναι ελλειπτικό, καφεκόκκινο και πολύ ανθεκτικό. Η κάμπια είναι κιτρινοκόκκινη στις δυο πλευρές και σκουροκόκκινη στη ράχη, με μήκος 1 εκ. Το κεφάλι της είναι μαύρο, με ισχυρό σαγόνι. Επιπλέον, αδένες ενωμένοι με το στόμα εκκρίνουν μια ουσία με εξαιρετικά έντονη οσμή. Το μέγεθος της νύμφης είναι περίπου 50-60 εκ. και τα πόδια της της επιτρέπουν να έρπει για να ανοίξει σήραγγα.


Κύκλος ζωής:
Η διάρκεια του επιπέδου της κάμπιας είναι περίπου 22 μήνες και ο κύκλος ζωής του Cossus cossus είναι συνολικά δύο χρόνια. Το έντομο εμφανίζεται από τα τέλη Ιουνίου και κυκλοφορεί τη νύχτα 


Οι νεαρές κάμπιες που βγαίνουν από τα αυγά, σχηματίζουν σήραγγες κάτω από το φλοιό και την ερχόμενη άνοιξη εισχωρούν στο ξύλο, όπου και δημιουργούν ελαφρώς ανηφορικές σήραγγες.

Η διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης είναι 12-15 ημέρςε. Το θηλυκό Cossus cossus εναποθέτει μέχρι 1000 αυγά σε ομάδες, στις ρωγμές του φλοιού. Εν συνεχεία η κάμπια διαμένει στις σήραγγες που ανοίγει κάτω από το φλοιό και ύστερα μέσα στο ξύλο. Εκεί εκτοξεύει μια κοκκινωπή κοκκώδη ουσία σα ροκανίδι. Ύστερα δημιουργεί ένα κουκούλι από μέρη του ξύλου και μεταμορφώνεται. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου ένα μήνα.
 Το ενήλικο έντομο εμφανίζεται στις αρχές καλοκαιριού.
 Αντιμετώπιση:
Όσο υφίσταται το Cossus cossus, είναι απαραίτητη η απευαισθητοποίηση μ’ ένα σύρμα. Μπορείτε να κλείσετε την τρύπα εισάγοντας βαμβάκι βουτηγμένο σε εντομοκτόνο.
 Συνιστάται επίσης το κόψιμο και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών (όπου υπάρχουν κάμπιες). Στην περίπτωση που η μόλυνση έχει επεκταθεί, είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά των ενήλικων εντόμων. Ανάλογα με την ηλικία των εντόμων, προτείνονται ψεκασμοί στο τέλος Ιουνίου (εμφάνιση νέας κάμπιας), στο μέσο Αυγούστου και στην αρχή του Σεπτέμβρη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου