Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Kikuyu grass

Το κικούγιου (Cladestinum Penisetum) είναι είδος γκαζόν θερμής περιόδου με καταγωγή την Κένυα της Αφρικής. Πήρε το όνομά του από την ομώνυμη φυλή των Κικούγιου η οποία είναι ιδιαίτερα άγρια, χαρακτηριστικό που έδωσε το όνομα στο Κικούγιου grass, δικαιολογώντας την εξαιρετική αντοχή και αγριάδα του.


Το Κικούγιου grass είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο πάτημα, την ανυδρία, τη θρέψη εδάφους και τις ασθένειες. Δημιουργεί πυκνό ομοιογενή χλοοτάπητα ο οποίος κατά τη θερμή περίοδο εξαπλώνεται. Τα φύλλα του έχουν πιο φίνο χρώμα από την αγριάδα και εκφύονται σε δυνατούς και μακρούς στόλωνες. Πολλαπλασιάζεται με στόλωνες, ριζώματα ή με σπόρο. Η σποροπαργωγή του είναι δύσκολη, γι' αυτό το κόστος του σπόρου είναι ιδιαίτερα υψηλό. Παρ' όλο που με τα σημερινά μέσα και τις βελτιωμένες μεθόδους σποροπαραγωγής, κυκλοφορούν συσκευασίες με σπόρο κικούγιου, σε πολλές περιπτώσεις προτιμάται η εγκατάστασή του με στόλωνες ή ριζώματα. Παρότι έχει καταγραφεί στη βοτανολογία ως ζιζάνιο λόγω της αδυναμίας εξόντωσής του καλλιεργήθηκε σαν είδος γκαζόν και σαν ζωοτροφή σε βοσκοτόπια (βοδινών). 
Όπως και η αγριάδα, το κικούγιου κιτρινίζει όμως σε λιγότερη χρονική διάρκεια. Στην περιοχή της Αττικής το κικούγιου παραμένει σε λήθαργο (κίτρινο χρώμα) από το Δεκέμβριο - Φεβρουάριο. Επιπλέον σύγκριση του κικούγιου με την ανθεκτική αγριάδα, είναι ότι παραμένει πράσινο με λιγότερη ποσόσοτητα ποτίσματος ενώ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν προκαλεί αλλεργίες όπως έχει καταγραφεί για την αγριάδα.

Είναι ιδανικό σε περιοχές μεγάλης καταπόνησης όπως γήπεδα, πάρκα, πεζοδρόμια και πλατείες. Εξ' άλλου λόγω της μεγάλης του αντοχής στην αλατότητα το συναντάμε σε περιοχές κοντά στη θάλασσα. Είναι ιδανικός τύπος γκαζόν για ερασιτέχνες ή κήπους που συντηρούνται με βιολογικό τρόπο αφού δεν υποφέρει από ασθένειες. Η καραφατμέ που το προσβάλλει, περισσότερο αραιώνει τον τάπητα παρά τον καταστρέφει.

1 σχόλιο:

  1. Κικούγιο pennisetum gladestinum ή γκαζόν platinum;
    ποιο είναι το ανθεκτικώτερο σε αρώστιες;
    Ποιο έχει τις λιγότερο απαιτήσεις σε φάρμακα και νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή