Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος και σε χαμέρωπες (Chamaerops humilis)

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες που λαμβάναμε από τους γεωτεχνικούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε χώρες όπου ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος κατατρώει τα φοινικόδεντρα, έλεγαν ότι οι χαμέρωπες (chamaerops humilis) είναι ανθεκτικοί στο έντομο.

 Τα είδη φοινικοειδών που μπορεί ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος να προσβάλλει είναι τα: Areca catechu, Arenga pinnata, Caryota urensi, Cocos nucifera, Corypha elata, Elaeis guineensis, Livistona, decipiens, Livinstona chinensis, Livinstona australis, Phoenix canariensis, Phoenix dactylifera, Phoenix robelinii, Phoenix sylvestris, Sabal causiarium, Sabal palmetto, Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera κ.α. Ο Chamaerops humilis και το Washingtonia robusta είναι ανθεκτικά στο έντομο.

Παρά ταύτα, προσωπικές επισκέψεις του γεωπόνου Ντηνιακού Δημητρίου σε ιδιωτικούς κήπους στο Κόρμπι - Βάρης (Αττική), απέδειξαν προσβολές και σε χαμέρωπες ενώ τα φοινικόδεντρα αυτού του είδους που ξεράθηκαν ολοκληρωτικά από το σκαθάρι, αριθμούνται ήδη σε δύο. Να σημειωθεί ότι στους εν λόγω κήπους, υπάρχουν κι άλλα είδη φοινικόδεντρων όπως phoenix canariensis, washingtonia filifera και Trachycarpus fortunei.

Η αντίληψη ότι αυτού του είδους τα φοινικόδεντρα είναι ανθετκτικά καταρρίφθηκε, πληροφορία ιδιαίτερα χρήσιμη αφού πολλοί ιδιώτες προσανατολίζονται να αντικαταστούν τους άρρωστους κανάριους με χαμέρωπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου