Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Φίδια Στην Ελλάδα

Ένα πρωινό του Οκτώβρη και ενώ περιμάζευα τα απόκλαδα από τα τελευταία εαρινά κλαδέματα, έπιασα στα χέρια μου χωρίς καν να δω έναν αστρίτη. Ο πόνος από το δάγκωμά του ήταν τόσος όσο το άθροισμα του πόνου που προκαλούν τσιμπήματα 20 μελισσών! Το φίδι διέφυγε μπροστά στα μάτια μου χωρίς να έχω τη διάθεση να το καταδιώξω, αφού υπέφερα από φριχτούς πόνους! Πριν και μετά  το περιστατικό είχα κι άλλες «επαφές» με διάφορα ήδη φιδιών. Σε όλες τις περιπτώσεις τα φίδια τρέπονταν σε φυγή και δεν αντιμετώπισα τον παραμικρό κίνδυνο.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Κουνούπια φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου

Ο ιός

Ο ιός του Δυτικού Νείλου πρωτοεντοπίστηκε στην Αίγυπτο (στις επαρχίες του δυτικού Νείλου), το 1937. Επιδημίες σε ανθρώπους αναφέρονται κυρίως ατην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και οι προσβολές δηλώνονται από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Αιμοδιψή Κουνούπια


Τα κουνούπια βρίσκουν ορισμένους ανθρώπους "ακαταμάχητους", ενώ η οσμή κάποιων άλλων πιο τυχερών ατόμων τα απωθεί, με αποτέλεσμα μερικοί να δέχονται ανελέητες επιθέσεις από τα μικροσκοπικά έντομα, την ίδια στιγμή που άλλοι κοιμούνται ήσυχα τα βράδια του καλοκαιριού.

Καραφατμέ

Agrotis segetum, Agrotis ypsilon

Προσβάλουν  πολλές καλλιέργειες, συνηθέστερα το βαμβάκι, τα τεύτλα, τον αραβόσιτο, την πατάτα, τον καπνό, τα ψυχανθή. Πρόσφατα δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα και σε χλοοτάπητες, ιδιαίτερα σε έτοιμους. 

Κόσσος

Κόσσος
Όνομα εντόμου:Cossus Cossus L.
Φάσμα προσβαλλομένων:
Ελαιόδεντρο, μηλιά, αχλαδιά, κερασιά, δαμασκηνιά, κυδωνιά, βερικοκιά, ροδακινιά, καστανιά, αμπέλι, φτελιά, δρυς, λευκα
 και lime.
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Το
Cossus cossus είναι παλεαρκτικό έντομο, συνηθέστατο στην Ευρώπη, Β.Αφρική, Ιορδανία, Ιράκ και Λίβανο. Η σημασία του έγκειται στο ότι η κάμπια διεισδύει στα χαμηλότερα μέρη του δέντρου, σε κλαδιά και κορμό, προκαλώντας τη νέκρωσή τους. Συνήθως υπάρχουν αρκετές κάμπιες στον ίδιο κορμό. 

Έγκριση σε τρία φυτοφάρμακα για το “σκαθάρι”

Ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του σκαθαριού των φοινικοειδών και του «εισαγόμενου» εντόμου που πλήττει τις τομάτες της Κρήτης, πήρε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, αποφάσισε, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, την έγκριση των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του εντόμου καραντίνας «Tuta absoluta» στην τομάτα και του εντόμου «Rhynchophorus ferrugineus» στα φοινικοειδή.

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Τα φοινικόδεντρα εκπέμπουν SOS

Του Δημήτρη Ντηνιακού
Γεωπόνος
e-mail: geoponef@ath.forthnet.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , geoponikes@gmail.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ένας σχετικά νέος "εχθρός" που εισήχθη στη χώρα μας από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής απειλεί να καταστρέψει τα φοινικόδεντρα . Θυμίζει σκαθάρι, ονομάζεται κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος (red palm weevil - Rhynchophorus ferrugineous, κολεόπτερο της οικογένειας Curculionidae) και καταστρέφει τα φοινικόδεντρα δημιουργώντας αποικίες στο εσωτερικό του κορμού τους. Κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αντιμετώπισή του.

Τα "χιονισμένα πεύκα": ευχή ή κατάρα;

Του Δημήτρη Ντηνιακού
Τεχνολόγος Γεωπόνος

bamb2Δεν είναι …χιόνι (θυμίζει κάτι σε κολλώδες "μπαμπάκι"), ξεκίνησε από τους μελισσοκόμους και απειλεί να "σκοτώσει" ένα από τα μεγαλύτερα παρθένα πευκοδάση στην Ήπειρο, που αρχίζει από το Μαυροβούνιο και καταλήγει στα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα. Εμφανίζεται, δε, σε πολλές αστικές περιοχές της Ηπείρου και πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν οι ζημιές γίνουν ανυπολόγιστες. Το όνομα της "απειλής": βαμβακάδα των πεύκων.

Σκορπιός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε και πώς ν' απαλλαγούμε

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλα σχεδόν τα μέρη της χώρας μας, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε… απρόσκλητους επισκέπτες, τους οποίους αν δεν ‘περιποιηθούμε’ κατάλληλα μπορεί και να πονέσουμε… Ειδικά όσων τα σπίτια είναι λιθόκτιστα οι σκορπιοί, (περί αυτών ο λόγος) είναι σχεδόν συγκάτοικοι και τρομάζουν εμάς και τις οικογένειές μας.
Εάν μάλιστα έχουμε και την ατυχία να μας τσιμπήσουν, τότε έχουμε… παρατράγουδα. Τρέχουμε σε Κέντρα Υγείας ή εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων για τις πρώτες βοήθειες, ενώ και ο πόνος είναι αφόρητος.